Artizani

 • Legendă
 • -
 • Marochiner
 • Mobilier pictat
 • Dantelărie
 • Figurine din pănusă
 • Sculptor în lemn
 • Tâmplar, cioplitor în lemn
 • Decorare lumânări
 • Înșirare perle
 • Înșirare perle II.
 • Brodat
 • Turtă dulce
 • Păpuși din orez
 • Costume rustice
 • Împletituri din paie
 • Șelari
 • Țesut manual
 • Email ars
 • Sculptură fimo
Legendă

 

 

 

 

 

Kovács Béla

 

Sunt un meşter artizan născut în satul Bodoş. Meseria mea este curelăritul şi marochinăria. Am început să lucrez în acest meşteşug în 1974, la vârsta de 17 ani, într-un atelier din Baraolt, la îndemnul unui vecin de al meu. Fiecare produs făcut de mine este o piesă individuală, cusută manual şi asamblată fără să utilizez maşini. Pe lângă şei şi harnaşamente fac şi sacoşe, traiste, ploşti, curele de diferite mărimi şi tipuri, obiecte mai mici din piele. Ajutat de fantezia mea confecţionez din piele şi obiecte de uz, folosite de strămoşii noştri, maghiarii descălecători în epoca cuceririi arpadiene.
Din 2010 sunt membru al Fundaţiei Artera. Particip la manifestările artizanale, anual la Târgul meşteşugarilor, dar sunt invitat peste tot în Ardeal. Am fost şi la Festivalul Meşteşugurilor din Budapesta.
Dragostea pentru meşteşugul artizanal mă face să rămân fidel acestei îndeletniciri. Încerc să transmit toate cunoştinţele mele generaţiei viitoare.

 
 

RO-525102 Bodos / Bodoş
Str. Principala nr. 36
(+4)-0746-763.578   
loszaboek@freemail.hu,
www.nyerges.wordpress.com

 

 

 

 

 

Gálfi Gyöngyike

 

M-am crescut la Porumbenii Mici şi de la vârsta de 16 ani am lucrat la Cooperativa de Artizanat din Cristuru Secuiesc, unde am îndrăgit arta populară. Pentru familia mea ţesut-cusutul a fost mereu o sursă de trai. Din 1979 trăiesc la Odorheiu Secuiesc, sunt mama a trei copii, activitatea mea principală rămânând în continuare artizanatul. Cu fiica mea avem o mică întreprindere şi producem turtă dulce. Am participat la o tabără de creaţie din Békéscsaba, unde am învăţat foarte mult. Nu de mult timp, în cadrul unui curs organizat de Fundaţia Artera am făcut cunoştinţă cu lumea minunată a mobilei pictate, care m-a vrăjit dintr-odată. Particip la evenimentele artizanale, în taberele de creaţie pregătim turtă dulce împreună cu copiii participanţi. Pentru mine fiecare activitate artizanală înseamnă o mare bucurie, sper să pot continua munca mea încă multă vreme şi doresc să mă perfecţionez neîntrerupt.

 
 

RO-535600 Székelyudvarhely / Odorheiu Secuiesc
Str. Orbán Balázs nr. 28
(+4)-0742-038.601

 

 

 

Jónás Gyöngyvirág

 

În 2004 când învăţătoarea Irma Györke a organizat în satul mau natal, Satu Nou, prima tabără de pictat mobilier, m-am prezentat şi eu. Obiectele pictate de ea mi-au trezit interesul. În taberele de creaţie organizate în anii următori în satul meu am făcut cunoştinţă cu motivele mobilierului pictat de pe valea Homoroadelor, cu regulile de compunere a motivelor şi cu procedeele tehnice utilizate.
Bucuria actului de creaţie, interesul pentru mobilierul pictat m-a determinat să fac studii de specialitate. Am absolvit secţia de etnografie a Universităţii din Cluj-Napoca. Tema lucrării mele de licenţă a fost "Mobilierul popular pictat şi revigorarea tradiţiei sale pe valea Homoroadelor". Pe lângă piesele pictate în secolul 19 care încă pot fi astăzi în satele din zonă, mi-am extins investigaţiile la mobilele pictate din 1900 până în zilele noastre.
Pe lângă pictatul de mobilă şi obiecte de cadou, în prezent învăţ copii şi adulţi în cadrul taberelor, cercurilor şi cursurilor de pictat mobilier.

 
 

537225 Homoródújfalu / Satu Nou
str. Principală nr. 74
(+4)-0743-760.53
gyvirag03@yahoo.com

 

 

Kovács Mónika

 

M-am născut în satul Satu Mare, mi-am petrecut copilăria în preajma bunicului meşter la toate, a bunicii care ţesea, în seri am văzut-o pe mama croşetând, tricotând, brodând – deci nu mi-a fost de loc greu să îndrăgesc arta populară.
În 2006 am luat legătura cu Fundaţia Artera unde instructorul meu a fost Gellért Farkas. De atunci pictez obiecte de cadou mai mici şi mobilier ornat cu motive tradiţionale. În 2007 tot la Fundaţia Artera am absolvit un curs de dantelărie, fiind învăţată de "mătuşa" Kati Berze. În 2008 mi-am perfecţionat cunoştinţele în pictatul mobilierului sub îndrumarea profesoarelor Anna Simon-Gothárd és Tünde Bán-Bartos de la Artera. În prezent învăţ înşirarea perlelor dar mă interesează şi brodatul.
Anual particip la Târgul Meşteşugarilor, în 2009 am fost şi la Festivalul Meşteşugurilor din Budapesta. Cu mai multe ocazii am învăţat copiii în tabăra de creaţi "Satul basmelor", iar în acest an şi adulţii ai Cercului "Claca", la Fundaţia Artera. 

 
 

RO–537026 Máréfalva / Satu Mare
nr. 417
(+4)-0742-616.802
monikamaci@yahoo.com

 

 

 

 

 

Berze Katalin

 

"Mătuşa Kati" a tuturora s-a născut la Sâncrai într-o familie cu 10 copii, a crescut şi ea 3 copii, crescându-i astăzi pe nepoţii ei. Rostul vieţii ei este ca să înveţe mereu altora frumuseţile artei sale de dantelărie: acasă, la şcoală, oriunde printre artizani. La evenimentele folclorice stârneşte admiraţie vizitatorilor mânuind cu dibăcie beţişoarele de dantelărie. De sus mâinile sale ies creaţii unice, de o înaltă valoare artistică. Doreşte să adapteze artizanatul tradiţional cerinţelor epocii contemporane. Consideră o sarcină fundamentală să îndrume creatorii şi publicul cumpărător, protejând astfel valorile tradiţionale, asigurând perpetuarea acestora, în forme noi adaptate noilor funcţiuni.
Din 2000 participă anual la Târgul Meşteşugarilor organizat în cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc, iar din 2001 la Zilele Judeţene din Miercurea Ciuc, precum şi la alte manifestări de artă populară din ţară şi de peste hotare.

 
 

RO–537082 Székelyszentkirály / Sâncrai
Str. Bodó nr. 46
(+4)-0266-346-032

 

 

 

 

 

Szabó Erzsébet (Bimbi)

 

Prelucrarea pănuşii am învăţat-o de la artista populară Júlia Bálint din Odorheiu Secuiesc. Am elaborat o tehnică individuală datorită căreia figurinele a căpătat o înfăţişare şi gesturi individuale, expresive. Compoziţiile mele de figurine îşi împrumută tema din operele clasice ale literaturii maghiare şi din Biblia: Viaţa lui Isus, Drumul Crucii, respectiv din viaţa satului: culesul porumbului, tăiatul porcului, munci gospodăreşti.
Creaţiile mele au fost premiate la multe expoziţii din ţară şi din Ungaria: Târgul Meşteşugarilor (Fundaţia Artera, 2000): Premiul Publicului; Meşter al Modelării din Pănuşă (Uniunea Artizanilor, 2001); Festivalul de Vară (Ungaria, 2002): Premiul Special; Crăciunul Tuturora (2002) Locul II; Meşter Emerit Compoziţii din Pănuşă (Uniunea Artizanilor, 2003; Premiul Primăriei Sfântu Gheorghe: Locul I (2004).
Utilizând creaţiile mele redactez caiete de muncă pentru copii, cu colecţie de modele şi explicaţii, care apar în serie la Editura Corvina. Predau în tabere de creaţie, în satul mau şi la alte evenimente artizanale.

 
 

RO–527125 Ozsdola / Ojdula
str. Nagyág nr. 246
(+4)-0766-592.191
szaboerno49@yahoo.com

 

 

 

 

 

Balázsi Balázs

 

Am început cioplitul lemnului la 12 ani în şcoala generală din Dealu în cadrul cercului de cioplitori, iar în 2007 am obţinut la Fundaţia Artera diploma profesională şi totodată posibilitatea de a expune la Târgul Meşteşugarilor, fiind prima mea expoziţie şi târg. De atunci am participat la numeroase evenimente similare, având surpriza plăcută că vizitatorii se interesează viu de lucrările mele. Acest sentiment îmi dă putere să creez întotdeauna ceva nou şi să perseverez în munca mea considerată ca un hobby util.
În 2009 la Békéscsaba am participat într-o tabără de creaţie unde am fost recompensat cu titlul de "Artizanul Viitorului". Principalele teme prelucrate de mine: religia, istoria, viaţa poporului secui, flori-plante, tradiţia, arta populară. În viitor aş dori să elaborez creaţii în care să se îmbine tradiţia strămoşească cu arta epocii moderne, acestea să devină parte a vieţii oamenilor, ca urmaşii noştri să înveţe cum au trăit, ce şi de ce au făcut strămoşii noştri.

 
 

RO–535600 Székelyudvarhely / Odorheiu Secuiesc,
str. Victoriei 27/5
(+4)-0755-251.152
carve87@yahoo.com

 

 

 

Berze Kati és Berze László

 

Berze Kati: Am învăţat de la bunica şi mama brodatul, cusutul, ţesutul, croşetatul, la şcoală am învăţat de asemenea cusutul. Mi-a plăcut întotdeauna să fiu creativă. Au trecut 16 ani de când mă ocup de cioplitul în lemn: am cunoscut aceasta meserie în satul meu natal, Satu Mare, dar am învăţat-o întocmai de la soţul meu, László Berze, şi i-am învăţat şi pe copiii noştri. De acum întreaga familie lucrează la sculptarea unei porţi secuieşti.
Berze László
: Tatăl meu a fost meşter rotar. În şcoala generală am învăţat de la învăţătorul meu, Sándor Bándi cioplitul în lemn. Din iniţiativă proprie am lucrat şi acasă, l-am ajutat şi pe tata, până ce, la mijlocul anilor 90 am primit comandă pentru a sculpta o poartă secuiască, pe care am acceptat-o şi am executat-o. Apoi comenzile au venit una după alta, astăzi asta ne asigură traiul pentru întreaga familie.
Din 2003 particip anual la Târgul Meşteşugarilor organizat în Cetatea medievală din Odorheiu Secuiesc; din 2005 la Festivalul Meşteşugarilor din Budapesta şi din 2006 la Zilele Judeţene din Miercurea Ciuc.
Până acum am construit peste 70 de porţi secuieşti sculptate în România, Ungaria şi Slovacia; am instalat 15 stâlpi funerari sculptaţi. Facem fântâni cu roată, căruţe, mobilier sculptat şi primim comenzi pentru restaurarea vechilor porţi secuieşti. Predau copiilor bazele acestui meşteşug în taberele Fundaţiei Artera şi în şcoala generală din Sâncrai.

 
 

RO–537082, Székelyszentkirály / Sâncrai,
nr. 236
(+4)-0266-346.114
szekelykapufarago@citromail.hu

 

 

 

 

 

Gábor Balázs

 

Am deprins arta cioplitului în 1999, de la meşterul István Simó din Vlăhiţa. De atunci mi-a devenit o pasiune şi o sursă de trai.
Produc mobilier de stil antic şi obiecte de uz comun. Am sculptat multe porţi secuieşti şi câţiva stâlpi funerari. Prima poartă a fost bine înţeles a mea, dar am înălţat o poartă şi la intrarea parcului de sculpturi din Crăciunel şi în centrul unei comune din Ungaria, restul se ridică în faţa unor case particulare. Unul din stâlpii mei funerari a fost ridicat cu sprijinul Fundaţiei Artera în Cimitirul Eroilor din Pasul Casin.
În afară de aceasta am învăţat de la tata şi fierăritul, astfel îmi pot face şi majoritatea dălţilor mele. Mă interesează orice meşteşug, de exemplu şi marochinăria, în care aş dori să mă perfecţionez. Din 2007 particip în fiecare an la Târgul Meşteşugarilor, din 2009 la Festivalul Meşteşugurilor. Învăţ copiii în tabere de creaţie şi susţin prezentări de produse la diferite evenimente.

 
 

RO–537188 Homoródszentpál / Sânpaul nr.167
(+4)-0749-591.306
kulakbali@yahoo.com

 

 

 

 

 

Baksa Kinga

 

În 2009 ca parteneră de artizanat a Fundaţiei Artera am fost singura decoratoare de lumânări care a participat la Târgul Meşteşugarilor, la fel şi în 2010, precum şi la Zilele Microregiunii Cristur. Prezentarea produselor mele s-a bucurat de o primire plină de interes, de succes şi de opinii pozitive.
O lumânare bine aleasă pentru o ocazia este întotdeauna un cadou frumos, eu primesc comenzi pentru lumânări decorative, acestea fiind cadouri speciale şi individuale pentru evenimente de familie, sărbători. Ca o curiozitate aş menţiona lumânările decorate cu motive populare secuieşti, care reunesc tradiţia, originalitatea şi calitatea.
Acord o atenţie deosebită calităţii impecabile. Lumânările mele sunt făcute din materiale de calitate germană, fiind piese individuale, prelucrate manual. Pot fi comandate în culori şi forme diferite, ornate cu motive date de mine sau închipuite de client. Vizitaţi pagina mea web, şi contactaţi-mă cu încredere.

 
 

RO–535400 Székelykeresztúr / Cristuru Secuiesc,
str. Hargita nr. 32.
(+4)-0744-343.346
baksazoltan78@gmail.com

 

 

 

 

 

Csiszér Veronika

 

Frumuseţea şi valoarea meşteşugurilor artizanale mi-a întipărit-o în inimă bunica. O amintire duioasă despre ea: croşetează stând pe scaun, iar eu, fetişcană mică, ţopăi în jurul ei, şi deodată mă întreabă: n-ai vrea să încerci croşetatul? Am zis "da" pe loc, şi ea mi-a spus: Ţine minte, apreciezi şi ai grijă mult mai mult de lucrurile pe care le-ai făcut cu mâna ta. Această vorbă îmi vine în minte şi azi, când am încercat să practic mai multe meşteşuguri. Mai întâi a fost croşetatul, apoi ţesut-cusutul, dar ceea ce m-a pasionat cu adevărat a fost înşirarea perlelor. Când mă aşez să înşir perlele, lumea nu mai există pentru mine.
Am început această îndeletnicire în 2005, la început numai ca divertisment, dar după ce am învăţat tehnici de la Zsófika Berényi, mi-a devenit o adevărată pasiune. Are un efect de terapie asupra mea. Propun pentru oricine să încerce, şi totodată putem transmite urmaşilor noştri ceea ce am moştenit de la predecesori.

 
 

RO-537265 Csikszentkirály / Sâncrăieni
Str. Koves nr. 226
(+4)-0742-588.259

 

 

Dénes Zsófia

 

Artizanatul m-a interesat încă din adolescenţă, am bricolat, am pictat, am ţesut şi am tors, din plăcere şi pentru că bunica mi-a imprimat dragostea pentru lucrurile făcute manual. Am învăţat pictatul mobilei, legătoria de flori, aş fi vrut să-mi însuşesc şi secretele fotografierii, dar din întâmplare am nimerit la un curs de decoratori, de unde am avut un drum drept până la înşirarea de perle. Am început să învăţ acest meşteşug în 2005, am absolvit trei cursuri, apoi mi-am prin internet îmbogăţit cunoştinţele legate de confecţionarea bijuteriilor moderne din perlă. Particip la târguri şi expoziţii din 2008, iar în 2008 am devenit colaboratoare externă a Fundaţiei Artera.
În fiecare piesă făcută de mine ascund şi o bucăţică din sufletul meu, mă străduiesc să fac bijuterii individuale, plăcute de purtat şi practice, ţinând cont de cerinţele acestei lumi în goană nebună. Lucrez numai din materiale naturale: perle din sticlă, minerale, lemn, cristale, pietre semipreţioase.

 
 

RO–537040 Csíkszentgyörgy / Ciucsângeorgiu nr. 470.
(+4)-0743-954.133, -0266-331.860
d_zsofi@yahoo.com
www.sophispearls.blogspot.com

 

 

Gál Izabella Anna

 

Locuiesc în satul Tibod, de câţiva ani pasiune mea este înşirarea perlelor, îi scarific tot timpul meu liber.
Din 2007 produc bijuterii moderne de perlă pe care le fac din perle cehe şi japoneze, minerale şi cristale Swarowski. Aceste bijuterii sunt foarte recomandate pentru serate sau chiar şi în zilele obişnuite, deoarece un colier, cercel, inel frumos sau o brăţară pot da un aspect atrăgător vestimentaţiei noastre. Consider că cele mai frumoase sunt motivele florale, bijuteriile făcute cu aplicarea acestora sunt deosebit de arătoase. Frumuseţea bijuteriilor îşi are originea în caracterul lor individual: nu am două bijuterii identice, şi utilizez fiecare motiv numai o singură dată.
Mai nou fac şi bijuterii de design propriu, este o mare plăcere să văd că acestea sunt purtate de alte persoane. Particip la evenimentele artizanale ale Fundaţiei Artera, în ţară şi peste hotare. Fac bijuterii şi la comandă, îi aştept cu drag pe toţi cei care se interesează.

 
 

RO–RO–537084 Tibód / Tibod nr. 65
(+4)-0741-622.413
zizucika83@yahoo.com
www.zizagyongyei.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

Lázár Ibolya Mária

 

Interesul meu pentru lucrări artizanale datează din adolescenţă, când sora mea mi-a învăţat dantelăria. Mai târziu, în 2007, fiind ajutată de Éva Lukáts am făcut cunoştinţă cu înşirarea perlelor ceea ce de atunci ni-a devenit un hobby.
Din 2008 lucrez ca angajată la Fundaţia Artera, astfel ni s-a deschis posibilitatea de a participa în 2010 la un curs de perfecţionare la Békéscsaba. În 2011 am participat la cursul de bază de broderie, organizat de Fundaţie, unde am avut ca instructoare pe Klára Pop. Sunt deschisă pentru însuşirea noilor meşteşuguri artizanale, îmi caut locul în lumea artei populare şi între timp înşir perlele mele pe un fir de aţă.

 
 

RO–535600 Székelyudvarhely / Odorheiu Secuiesc,
str. Pantofarilor nr. 17/6
(+4)-0743-450.31
ibolyacska89@yahoo.com

 

 

Péter Julianna

 

Mă ocup de înşirarea de perle din anul 1999, iar din 2000 mă prezint la expoziţii şi târguri pentru a populariza această activitate. Din 2001 predau şi la cursuri, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Am participat la următoarele expoziţii: "Un mileniu de artizanat în Bazinul Carpatic" (Kecskemét), "Moştenirea artizanală a epocii lui Rákóczi' (Budapesta, Muzeul Artizanatului), "Miracolul Diversităţii" (Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român), Tabăra de Creaţie Artizanală (Lăzarea), Muzeul "Tarisznyás Márton" (Gheorgheni).
În 2007 am absolvit la Târgu Mureş secţia de etnografie a Universităţii Populare. În 2010 creaţiile mele au fost prezentate în cadrul expoziţiei "Ieslea de Betleem" a Fundaţiei Maghiare "Pro Artizanat". Munca mea a fost sprijinită de următoarele organizaţii: Fundaţia Artera, Asociaţia Culturală "Măcieşul", Asociaţia Culturală "Domokos Pál Péter", Asociaţia "Portéka", Uniunea Artiştilor Populari Maghiari din România, Asociaţia Artizanilor din Secuime.

 
 

RO–537306 Gyergyókilyénfalva / Chileni.
str. Principală 213
(+4)-0740-500.911
gyongymama@freemail.hu

 

 

Péter Szidónia

 

Am început să mă interesez de artă populară la Institutul de Învăţământ Superior din Târgu Mureş. Dincolo de continuarea tradiţiilor şi tehnicilor de ornare moştenite de la predecesorii noştri, consider la fel de importantă şi satisfacerea cerinţelor omului cotidian.
Am prezentat arta înşirării de perle mai multe locuri. Sunt membră a Uniunii Artiştilor Populari Maghiari din România, a Asociaţiei "Portéka" şi a Fundaţiei Artera.
Din 2002 particip în mod sistematic la Târgul Meşteşugarilor din Odorheiu Secuiesc şi la Festivalul Meşteşugurilor din Budapesta. Din 2003 multe ceraţii ale mele au fost expuse în cadrul proiectului "Perlele Anotimpurilor" iniţiat de Asociaţia Perla Maghiară, precum şi la mai multe alte expoziţii naţionale şi internaţionale. În 10 ianuarie 2010 mi s-a acordat diploma "Capodoperă Artizanală Maghiară". Prezint sistematic creaţiile mele în faţa juriului de specialitate, am piese artizanale populare de categoria A şi B.
Aş dori ca în viitor să pot începe predarea la cursuri. Sper că voi reuşi să transmit şi mai multe cunoştinţe tinerilor care manifestă interes, sau chiar adulţilor, în cadrul şcolii sau în afara acesteia.

 
 

H–2769 Tápiószőlős, Zalka Máté u. 41.
0630-4763.299
gyongyfuzes@freemail.hu

 

 

 

 

 

Molnár Ibolya

 

M-am interesat de artizanat deja în copilărie, dar atunci am ajuns numai până la lucrări mai simple, respectiv însuşirea croşetatului şi tricotatului. Nu am avut posibilitatea de a-mi consolida cunoştinţele de bază până în 2009 când la Fundaţia Artera am învăţat meşteşugul ţesutului, şi de atunci sunt prezentă cu produsele mele la diferite evenimente artizanale pe teritoriul României, dar şi în Ungaria. În primăvara anului 2011 cursul de brodat mi-a oferit posibilitatea de a face cunoştinţă şi a îndrăgi un nou meşteşug, apoi am participat tot la Fundaţie la un curs de perfecţionare şi într-o tabără de creaţie reuşită la Békéscsaba. Din 2010 sunt prezentă la Târgul Meşteşugarilor şi cu această ocazie prezint întotdeauna prezentări de meşteşug.
Am în vedere şi pentru viitor confecţionarea unor produse strămoşeşti, tradiţionale, atât ţesuturi, cât şi broderii. Acord o importanţă deosebită conservării tradiţiilor şi predării cunoştinţelor pentru generaţia tânără.

 
 

RO-535600 – Székelyudvarehely / Odorheiu Secuiesc,
Str. Szent János nr. 26
(+4)0747-272.612
mo.ibolya@freemail.hu

 

 

 

 

 

Puskás Zsuzsanna

 

Artizanatul este o parte a vieţii mele încă de la naştere. Număr printre cele mai frumoase amintiri zilele petrecute la Porumbenii Mici unde am meşteşugit împreună cu bunica: acolo am cunoscut bazele multor îndeletniciri: ţesutul, cusutul, brodatul, coptul pâinii. În 1997 la Odorheiu Secuiesc am învăţat panificaţia, unde lucrez şi în prezent. Lucrăm zilnic împreună cu mama, şi ne bucurăm de fiecare bucată lucrată cu succes.
În 2008 am devenit membră a Fundaţiei Artera, şi de atunci particip cu plăcere la fiecare manifestare, fie tabără de creaţie pentru copii, sau curs de perfecţionare. Figurinele noastre din turtă dulce au ajuns până acum peste tot în ţară, în întregul Bazinul Carpatic, dar sunt cunoscute şi la Londra, fiind admirate de multă lume.
Între timp activitatea firmei noastre a fost modificate, de acum înainte ne ocupăm numai cu turtă dulce. Recent am absolvit un curs de pictat mobilă, organizat de Fundaţia Artera, care mi-a produs o mare satisfacţie. Încerc să produc prin figurinele mele cel puţin atât de mare cât simt eu în timp ce le prepar.

 
 

RO–535600 Székelyudvarhely / Odorheiu Secuiesc,
Intr. Tineretului 4/7
(+4)-0266-218,590, -0745-178.607
puskaszsuzsanna@freemail.hu
www.mezessziv.ro

 

 

 

 

 

Birtalan Magdolna

 

Mă ocup din 2004 cu modelarea păpuşilor din boabe de orez. Lărgesc treptat cercul meu de activitate, am început cu făcutul unor păpuşi simple, apoi mi-am îmbogăţit colecţia cu figuri din basme, făcute cu aceeaşi metodă. Acord o importanţă deosebită izvorului limpede al artei populare. Predau cunoştinţele legate de acest meşteşug la grădiniţă, şcoală şi tabere de creaţie. Scopul meu este formarea simţului estetic şi culturii ambientale a tinerilor de 4–16 ani. Încerc să transmit cadrelor didactice şi părinţilor cunoştinţe metodice cu ajutorul cărora pot stabili legătura între activităţile artizanale şi lumea basmelor.
Pentru creaţiile mele utilizez exclusiv materiale naturale prelucrate cu metode tradiţionale, cu tehnica învăţată de la bunica şi cu lucru manual. Păpuşile mele din orez şi scena biblică "Ieslea de Betleem" compusă din aceste figurine s-au bucurat de un succes răsunător: apar şi pe cărţile ilustrate ale Fundaţiei Artera tipărite în 2008.

 
 

RO–535600 Székelyudvarhely / Odorheiu Secuiesc,
str. Ugron Gábor nr. 37
(+4)-0740-369.837
birtalanmagdolna@freemail.hu

 

 

 

 

 

Papp Magda

 

"Tradiţia înseamnă nu păstrarea cenuşii ci transmiterea flăcării.." – Thomas Morus. Ataşamentul faţă de tradiţii mi-a fost imprimat de mica comunitate secuiască a satului meu natal, admirând de mică fetiţă cele mai rafinate detalii ale cusutului portului popular lângă maşina de cusut a bunicii. Haina îmbarcă corpul, dar am credinţă că modelează şi sufletul – în acest spirit încerc să confecţionez costumele mele din materiale naturale şi "umane". Majoritatea costumelor mele, sub semnul portabilităţii şi comodităţii, sunt destinate omului practic al zilelor noastre, dar în privinţa ornamentelor şi stilului reînvie tradiţia bunicilor noştri. Privesc cu încredere în faţa viitorului, pentru că îmi fac munca cu o mare bucurie.
În cei opt ani trecuţi cu sprijinul Fundaţiei Artera am participat la un număr mare de evenimente artizanale de înaltă ţinută. Cu aceste ocazii mi-am putut îmbogăţi cunoştinţele profesionale, şi am putut face cunoştinţă cu tradiţiile altor zone şi tehnicile altor croitori de port popular. Misiunea echipei noastre de artizani este să redăm oamenilor credinţa în valori, miracole şi perenitate, iar noi să învăţăm şi să-i învăţăm şi pe alţii să cultive şi să îmbogăţească comorile comune ale culturii noastre.

 
 

RO-537165 Farkaslaka / Lupeni,
str. Sáros nr. 134
(+4)-0744-633.532
pappmagda@yahoo.com

 

 

Ambrus Ildikó

 

Am deprins cusutul, brodatul de la mamă încă din copilărie, mai târziu m-am calificat la aceasta. Cusutul unor costume simple nu m-a satisfăcut, şi am început să confecţionez porturi şi costume rustice. Am participat la programul INEXTEX unde am expus câta creaţii reuşite. În 2000 am înfiinţat o firmă şi lucrez împreună cu mama. Din 2009 organizez prezentări de modă la diferite manifestări folclorice. La costumele prezentate aplicăm şnuruire, broderie şi prelucrăm motive, forme populare. Colecţia noastră cuprinde haine obişnuite, rochii de seară şi porturi populare.
Din 2000 participăm anual la Târgul Meşteşugarilor (şi la organizarea acestuia), la Festivalul Meşteşugarilor din Budapesta, şi multe alte manifestări de artă populară din ţară şi de peste hotare. Printre proiectele noastre de viitor figurează participări la cursuri de specializare pentru a fi în măsură să creăm piese originale, individuale şi de înaltă calitate.

 
 

RO–537240 Parajd / Praid, str. Víz nr. 700
(+4)-0740-780.441
nimbert@citromail.hu

 

 

 

 

 

 

Csetri Enikő és Dénes

 

Acum câţiva ani am început să mă interesez de meşteşugurile artizanale, şi am ajuns să îndrăgesc împletitul din paie, acesta fiind un material din care pot fi făcute obiecte decorative admirabile. Până azi mă străduiesc să împletesc lucruri deosebite şi individuale după ideile mele originale. Colecţia mea cuprinde: coroane pentru sărbătoarea secerişului, podoabe de perete şi pentru bradul de crăciun, decoruri de masă obiecte de uz ca de ex. coş de pâine, suport de şerveţele, suport de farfurie, precum şi ornamente de paşte.
Ca membră a Fundaţiei Artera particip la numeroase târguri de artă populară, anual şi la Festivalul Meşteşugurilor din Budapesta. În 2010 pentru acest festival am împletit o coroană de seceriş înaltă de 2 m şi largă de 1,5 m cu care am defilat prin capitala ungară de la Podul cu Lanţ până la Bazilica Sf. Ştefan. Aş dori să practic încă mult timp acest meşteşug şi să-l învăţ şi tinerilor.

 
 

RO-537006 Kőrispatak / Crişeni nr.61
(+4)0755-191.027
csetri.denes@gmail.com

 

 

 

 

 

Szabó Dénes és Olivia

 

O parte din cunoştinţele mele profesionale este moştenire părintească: fabricare de căpestre, corzi, şirete din piele. Cealaltă jumătate am învăţat-o: la un târg, un curelar bătrân se plângea cu lacrimi în ochi că nu are pe nimeni cui să predea secretele acestui meşteşug minunat. Profitând de ocazie am început ucenicia la atelierul moşului, ceea ce facem şi azi ca la începuturi. Valorificăm mărfurile noastre la târguri, să existe şi în viitor toate produsele tradiţionale din piele începând cu biciul împletit manual şi harnaşamente până la curea de pantaloni, şi să nu invadeze totul piesele din imitaţii de piele şi variantele fabricate cu maşini.
Întreprinderea noastră familială a fost fondată acum zece ani, las Eliseni, un mic sat din judeţul Harghita. De atunci producem şi comercializăm obiecte din piele, făcute individual şi la comandă. Planificăm extinderea întreprinderii noastre, în vederea satisfacerii cererilor crescânde ale cumpărătorilor.

 
 

RO–537292 Szenterzsébet / Eliseni nr.339
(+4)-0757-393.482, -0266-221.122
office@westernshop.ro
www.westernshop.ro

 

 

 

 

 

 

Máthé Ilona și Máthé József-sculptor în lemn

 

Máthé Ilona: Cunosc meşteşugul ţesutului din fragedă copilărie. Mama mea a fost maistru-ţesătoare la fost cooperativă de artizanat. Războiul de ţesut a fost o piesă de mobilier permanentă în casa noastră. Fiind copil deja am lucrat lângă mamă.
Máthé József
: La şcoală am urmat un curs de cioplit, şi după ce în 2007 am înfiinţat o întreprindere familială, am continuat să mă dedic acestui hobby.
Întreprinderea noastră asigură traiul familiei, ne străduim să creăm produse satisfăcând toate exigenţele. Lucrăm cu tehnică manuală tradiţională, producem: ţesături din lână, in, cânepă, precum şi obiecte de uz sau ornamentale cioplite din lemn. Ţesem la comandă materialul necesar pentru portul popular caracteristic zonei noastre, dar suntem prezenţi cu ţesături şi la manifestările de artă populară. Cursul de broderie organizat la Fundaţia Artera ne ajută să facem broderii pe placul clienţilor. La creaţiile noastre ne străduim să utilizăm motive şi culori tradiţionale.

 
 

RO–537216 Kisgalambfalva / Porumbeni Mici, nr. 112
(+4)-0749-466.779, -0740-833.047
afmathe@yahoo.com
www.afmathe.ro

 

 

Takács Gizella

 

Interesul meu pentru artizanat a fost trezit de bunica mea încă la vârsta de mic şcolar. În vremea aceea abia am gustat bucuria ţesutului de covoare, apoi la şcoală am învăţat brodatul, mai târziu tricotatul. M-am îndeletnicit cu tricotatul până ce copiii mei au fost mici, apoi în 1992 am învăţat cusutul carpetelor kelim, cu care în 2007 am participat la Târgul Meşteşugarilor organizat de Fundaţia Artera.
Adevărata dezvoltare şi învăţare a început în 2009, când la Fundaţia Artera am încheiat primul curs de ţesut manual, iar în continuare şi cursul de brodat. În prezent nu mă preocupă altceva decât să transfigurez obiectele noastre tradiţionale în obiecte utilizabile şi în zilele noastre. Mă străduiesc să transfer copiilor mei şi celor din jurul meu dragostea pentru cultivarea valorilor tradiţionale.

 
 

RO–535600 Székelyudvarhely / Odorheiu Secuiesc,
Str. Cărămidăriei nr.4/6
(+4)0742-036.220
gizella.takacs@gmail.com

 

 

 

 

 

Deák György

 

Activitatea mea de emailare seamănă cu cea doctorului fără voia lui: nu am învăţat-o nicăieri, numai am văzut undeva şi mi-a plăcut. Dispunând de baza tehnică necesară şi mânat de curiozitate m-am apucat să fac cercetări şi experimente. După mulţi ani am realizat o calitate care mi-a fost pe plac. E sigur că lucrez altfel decât colegii de breaslă dar rezultatele vorbesc pentru sine. Particip la expoziţii, târguri şi evenimente artizanale de mai bine de zece ani şi vizitatorii stau îndelungat la standul meu. Avantajul tehnicii emailului ars este că ascunde posibilităţi infinite de exprimare. Fiecare piesă este un punct de plecare pentru a încerca tehnici noi.
De-a lungul anilor am activat în organizaţii renumite: Fundaţia Artera, Asociaţia Artizanilor din Secuime, Asociaţia Naţională a Artizanilor, Asociaţia Artizanilor din Odorheiu Secuiesc. Datorită sprijinului lor am reuşit să prezint produsele mele în multe locuri din ţară şi de peste hotare.

 
 

RO–535400 Székelykeresztúr / Cristuru Secuiesc,
str. Gábor Áron nr. 9
(+4)-0740-243270
muk-muk@freemail.hu

 

 

 

 

 

 

Gál Csilla

 

Dorinţa de creaţie mă impulsionează din copilărie, dar nu mi-am găsit modalitatea de exprimare până ce nu am descoperit materialul plastifiabil ce poate fi ars. Atunci mi-am dat seama că am şi o îndemânare oarecare, nu am mai avut nevoie decât de o doză de răbdare. Îmi place să lucrez cu acest material pentru că nu există îngrădiri, pot vrăji orice dintr-o bucată de plastilină. La început am făcut câteva linguriţe pentru mine şi copiii din jur, dar s-au interesat din ce în ce mai mulţi, dorind să cumpere din obiectele mele. Atunci mi-am prezentat lucrările la Fundaţia Artera unde am fost primită cu multă solicitudine.

Între timp colecţia cuprinzând obiecte cu motive vesel pentru copii, s-a îmbogăţit cu motive tradiţionale. Atunci am simţit că acesta este drumul unde mă pot regăsi pe mine însămi, având şi crezul că valorile moştenite trebuie să devină parte a vieţii noastre cotidiene. Mă simt foarte norocoasă că pot aduce un pic de veselie în zilele semenilor mei.

 
 

RO–537090 Gyergyóditró / Ditrău,
str. N. Bălcescu nr. 153
(+4)-0745-411.016
diszitettkanal@freemail.hu